foto © Frank Mulder // Dutch Comic Con 2015

Van 0 naar 7 comic cons in Nederland

24 nov. 2016

Van Amerika naar Nederland

Comic book conventions zijn al sinds de jaren ’60 een fenomeen in Amerika. Een paar van deze comic cons zijn inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste beurzen op het gebied van comics, films, tv-series en games ter wereld.

In Nederland zijn De Stripdagen, Stripbeurs Breda en de tweejaarlijkse Stripdagen Haarlem vergelijkbaar met de klassieke comic book conventions. Er komen wel internationale gasten en er is mondjesmaat aandacht voor andere uitgeefvormen, al neemt dat wel toe.

Eerste stappen in 2014 en 2015

In 2014 startten een paar partijen een initiatief voor de EpiCon in de Brabanthallen. Het evenement met de nadruk op gaming, eSports, cosplay en Game of Thrones trokt 4.000 bezoekers en kreeg geen vervolg.

Op kleinere schaal komt er dat jaar ook een groep fans bij elkaar om het evenement Imagicon te organiseren. Een ontmoetingsplek voor alle fans van sciencefiction, fantasy en horror. Nederlandse schrijvers, tekenaars, kunstenaars, artiesten en liefhebbers van deze genres komen in Ede bij elkaar.

In 2015 valt het woord Comic Con

De Dutch Comic Con werd voor het eerst georganiseerd in 2015, naar voorbeeld van de San Diego Comic-Con en de New York Comic Con. Veel aandacht voor film, tv, games, merchandise en vooral voor de beleving. Comics waren wel aanwezig, maar vormden niet de basis.
Zo’n 25.000 bezoekers kwamen naar de jaarbeurs in Utrecht om daar een glimp op te vangen van sterren als Michael Cudlitz (Sgt. Abraham Ford uit The Walking Dead), Joseph Gatt (Styr uit Game Of Thrones) en Giancarlo Esposito (Gus Fring uit Breaking Bad)
dcc2016foto © Frank Mulder // Dutch Comic Con 2015
De internationale evenementenorganisator Easyfairs stapt later dat jaar in de organisaties van de Dutch Comic Con, het Vlaamse FACTS in Gent en de Antwerp Convention.

Meer Comic Cons in 2016

De Utrechtse Comic Con krijgt in 2016 een succesvol vervolg en plant in eerste instantie twee zusterevenementen; de halloweenbeurs Bats, Bones & Dice (helaas geannuleerd) en de komende Dutch Xmas Con.

Ook het Britse Showmasters (in Engeland verantwoordelijk voor zeker 10 jaarlijkse Film & Comic Cons) ziet dat de Nederlandse markt interesse toont in deze evenementen en organiseerde in augustus 2016 de eerste Amsterdam Comic Con in de RAI.

Firstlook, het game-evenement uit de koker van Blammo (ofwel GameKings), werkt sinds dit jaar samen met de New York Comic Con en een flink deel van het programma staat in het teken van deze vormen van pop culture. Panels uit New York werden live gestreamd naar Utrecht en vice versa.

Ook staat er een geheel nieuwe partij staat op, Comic Con Rotterdam, om in de Ahoy drie evenementen te lanceren. Dit jaar beginnen ze met de RetroCon.

…en in 2017

De tweedaagse Comic Con Rotterdam zal vervolgens eind 2017 in de Ahoy plaatsvinden. Ook organiseren ze in het najaar van 2017 het thema-evenement CosplayCon.

Volgend jaar keert sowieso de Dutch Comic Con terug en zal er ook weer een Comic Con in Amsterdam plaatsvinden. De tiende editie van Firstlook zal vast niet onopvallend voorbijgaan, maar is net als de Imagicon en Dutch Xmas Con nog niet aangekondigd.

Wel wordt het drukker in Rotterdam. Naast dat Comic Con Rotterdam haar eigen evenement organiseert, gaat ook de organisatie van de Amsterdamse Con een evenement organiseren in Ahoy: Comic Con Europe – Rotterdam.

Comic Con Nederland Agenda

Het wordt dus druk op de markt voor comic cons.

RetroCon Rotterdam – 27 november 2016
Dutch Xmas Con Utrecht – 17 & 18 december 2016
Comic Con Europe: Rotterdam – 4 & 5 maart 2017
Dutch Comic Con – 25 & 26 maart 2017
Comic Con Amsterdam – 2 & 3 september 2017
Firstlook Festival – 7 en 8 oktober 2017
CosplayCon Rotterdam – 28 oktober 2017
Imagicon 4 – 4 november 2017
Comic Con Rotterdam – 25 & 26 november 2017
Dutch Comic Con Winter Edition 2017 – 18 en 19 november
(update 9/9/2017: Imagicon, en beide Rotterdam Comic Con’s vinden dit jaar niet plaats)