Verslag en foto’s RetroCon Rotterdam 2016

Op de laatste zondag van november vond de eerste RetroCon plaats in het Rotterdamse Ahoy. Het evenement is de eerste uit drie georganiseerd door Comic Con Rotterdam. De CosplayCon en de Comic Con Rotterdam volgen respectievelijk oktober en november 2017.
RetroCon legt de nadruk op populaire entertainment franchises met een oorsprong in het verleden. Voor de een zijn dat de Marvel superhelden die voor het eerst het licht zagen in de jaren ’60, voor de ander Star Wars uit de jaren ’70, Masters of the Universe uit de 80’s of DragonBall Z uit de 90’s. Op RetroCon draait het helemaal om nostalgie en jeugdsentiment.

Opening met Star Wars

De RetroCon werd even na tienen geopend met een show waar de Nederlandse Star Wars cosplayverenigingen Dutch Garrison, Rebel Legion Benelux en Clan Diryc Vhetin.
opening-retrocon-starwars
Jammer genoeg was de lokatie niet helemaal geschikt en zullen velen gemist hebben wat er nu eigenlijk precies gebeurde. De opening van de deuren ging niet helemaal soepel, maar gelukkig stonden de drie verenigingen ook uitgebreid op de beursvloer zelf.
Dutch Garrison is wellicht de bekendste, de bad guys uit het Star Wars universum en onderdeel van het wereldwijde 501st Legion. Rebel Legion Benelux zijn natuurlijk de good guys, de rebellen die het universum redden van de kwade krachten. Clan Diryc Vhetin is wellicht de onbekendste, het is de Star Wars Cosplay-vereniging voor de mercenaries van de planeet Mandalore. De bekendste twee zijn Jango en Boba Fett.

shoppen-op-retrocon

Shoppen op RetroCon

retrocon-consolesNatuurlijk is er ook veel te koop op de RetroCon, veel comics, Funko Pop’s en boardspellen. Maar ook een aantal stands die specifiek retrospeelgoed, -toys, -spelcomputers of andere gadgets nostalgische waarde aanbieden.

Leuk is ook Lootchest, een doos die elke maand naar jou wordt opgestuurd er vol met geeky stuff zit. In het buitenland zijn deze populair, daar heb je bijvoorbeeld Horror Block of Lootcrate. De maandelijkse verrassingsbox Lootchest is verkrijgbaar is Nederland, Duitsland en binnenkort ook België.

retrocon-overzicht

Cosplay tijdens de RetroCon

Een comic con is niet compleet zonder cosplay, dus naar de beroemde Star Wars karakters liepen er ook vele andere film, comic, gamefiguren rond. De cosplaycontest leek niet echt op het programma te staan, maar begon toch rond 15u00 en toonde de creativiteit van de cosplayers. Een selectie van de mooiste kostuums:

cosplay-retrocon Meer foto’s vind je op onze facebook-pagina.

Retroposters van Strip Rotterdam

Het Rotterdam Stripmuseum heeft in de bovenste zaal een kleine expositie opgezet met posters door de jaren heen. Erg leuk om doorheen te lopen.
strip-rotterdam-retrocon

De RetroCon was erg vermakelijk en gezellig. Er zijn zo’n 5.000 bezoekers op af gekomen. Er zijn her en der wel verbeterpunten waarvan een duidelijker programma met tijden de belangrijkste is. De toegangsprijs vonden diverse mensen, vooral in combinatie met een parkeerkaart, aan de hoge kant. De RetroCon Rotterdam was misschien wat kleiner dan de Dutch Comic Con of de Comic Con Amsterdam, het is de kleine, jonge organisatie wel gelukt om een sfeervol eerste evenement neer te zetten.

Blijf op de hoogte:

Plaats een reactie