Dutch Xmas Con Utrecht 2016

[social_warfare]
Dutch Xmas Con 2016 UtrechtOp 17 & 18 december vindt de eerste Dutch X-Mas Con plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Deze beurs is de Kersteditie van de jaarlijkse Dutch Comic Con. Geheel is de stijl van het seizoen zal organisator Easyfairs de donkerste dagen van het jaar oplichten met plezier, warmte, speciale gaste, cosplayers, beroemde artiesten, de nieuwste games en een uitgebreide dealerroom.

Officiële website: dutchxmascon.nl

Hieronder zet ik het programma uiteen:


[social_warfare]

Gasten & workshops

James Cosmo

Father Christmas in The Chronicles of Narnia, maar recent vooral bekend als Jeor Mormont – Lord Commander of the Night’s Watch uit HBO’s Game of Thrones. Ook had hij rollen in Highlander (Angus MacLeod), Braveheart (Campbell), Troy (Glaucus). Zijn eerste film was Battle of Britain uit 1969.

Sibel Kekilli

Nog een Game of Thrones-acteur, de Duitse actrice Sibel speelde tot 2014 Shae. Haar andere rollen zijn voornamelijk in Duitse film, waar ze met Gegen die Wand en Die Fremde de Deutscher Filmpreis.
Haar Turkse afkomst bracht haar een rol in Eve Dönüş en ook dat leverde haar de filmprijs op voor beste actrice, ditmaal in Turkije.

Jason Isaacs

Wie kent hem niet, Lucius Malfoy uit Harry Potter. Maar Jason Isaacs is ook bekend als Lord Felton in DragonHeart (1996), D.J. in Event Horizon (1997), Ronald Quincy in Armageddon (1998), Col. William Tavington in The Patriot (2000), Chaz Watley in Sweet November (2001), Captain Hook in Peter Pan (2003) en na de Harry Potter-reeks als Captain Waggoner in Fury (2014).

Steven Williams

Supernatural-fans kennen Williams als Rufus Turner. Een iets oudere generatie denkt eerder aan Agent X uit The X-Files. Verder zat hij onder andere in 21 Jump Street, L.A. Heat, Jason Goes to Hell: the Final Friday en The Blues Brothers. De Amerikaanse acteur heeft veel gastrollen gehad in populaire series, denk aan MacGyver, Stargate SG-1 en de originele A-Team.

Samantha Ferris

Wederom bekend uit de tv-serie Supernatural, Samantha Ferris speelde er Ellen Harvelle. In de serie The 4400 is ze Nina Jarvis. Ook heeft ze een flink aantal bijrollen op haar naam staan; The New Addams Family, Stargate SG-1, Smallville, Battlestar Galactica, V, The Tall Man, Butterfly on a Wheel en Along Came a Spider.

Lee Arenberg

Pintel, voormalig lid van Jack Sparrow’s crew in Pirates of the Caribbean, wordt gespeeld door deze Amerikaanse acteur. Met zijn 1,63m vertolkt hij ook de rol van de dwerg Leroy in de serie Once Upon A Time. In de Star Trek-series
The Next Generation, Deep Space Nine en Voyager speelde hij regelmatig een rol.

Paul van Loon

De Nederlandse schrijver Paul van Loon is ook aanwezig, maar alleen op zaterdag. De tienvoudig winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury publiceerde in 1983 zijn eerste boek ‘Boven op tante Agaat’. Het eerste deel van De Griezelbus kwam in 1991 uit en was al zijn 27e boek. Inmiddels zijn er ruim 120 boeken van de schrijver gepubliceerd en zijn De Griezelbus, Foeksia de Miniheks, Dolfje Weerwolfje en Raveleijn (Efteling) verfilmd.
Hoewel hij kinderboeken schrijft, was hij al op jonge leeftijd verzot op schrijvers Tolkien, Bram Stoker en H.P. Lovecraft.
Dutch Xmas Con gasten

Pinkstylist

Douglas Paszkiewicz

Douglas wordt ook wel de ‘King of Dark Humor’ genoemd, en die titel is niet onterecht. Zijn werk kenmerkt zich namelijk door snijdende satire en zwarte humor. In zijn eigen werk Arsenic Lullaby mixt Douglas taboe met horror, wat leidt tot een scherpe comic en twee grote prijzen: de Harvey Award en de Eisner Award voor ‘Best Humor Publication’.
Bovendien wordt een geanimeerde pilot aflevering van Arsenic Lullaby op dit moment opgezet. Daarnaast werkt Douglas mee aan cartoon storyboards en DC Comics, MAD Magazine, MAD Kids, Topp Mars Attacks en verschillende andere uitgaven.
Workshop:
Hoe toon je de magie? Het verschil tussen een slechte comic en een geweldige comic is meer dan de tekeningen en het verhaal.

Tom Thys

Deze Antwerpse schrijver ken ik sinds hij zijn verhaal ‘Pisang Ambon‘ instuurde naar De Nachtvlinders. Inmiddels vele verhalen en twee verhalenbundels (Volmaakt Monster en Diabolik) verder, staat de Belgische schrijver op de Dutch Xmas Con en geeft daar de workshop:
Horrorverhalen schrijven (zaterdag van 14u-15u en op zondag van 15.30u-16.30u) Tom Thys neemt je mee naar jouw duistere kant en hoe je dit omzet naar een goed verhaal.

Dr. Barry Fitzgerald

Dr. Barry Fitzgerald van de TU Delft (Scheikundige Technologie) heeft de krachten van de Kerstman onderzocht. Als als klein jongetje was de van oorsprong Ierse wetenschapper al gefascineerd door de vrijgevige man met de baard. Zijn boek ‘ Secret Science of Santa Claus’ onthuld enkele van de geheimen die Santa heeft om elk jaar miljoenen cadeaus wereldwijd te bezorgen. Denk daarbij aan het klonen van de kerstman met behulp van 3D-printen, om zo genoeg hulp te hebben.
Workshop:
– Secret Science of Santa Claus

Tokyo Doll

Noriko Aoki is een Japanse kunstenaar die woonachtig is in Utrecht. Naast Japanse ontwerpen, tekenen en kunst promoot ze ook de Japanse culinaire cultuur. Tijdens de Dutch Xmas Con zijn haar illustraties en mangaboeken te koop, ook tekent Tokyo Doll portretten in mangastijl.
Workshop van Tokyo Doll:
Japanse Game Industrie in the ’90s
The History of Manga

Lotte Teusink

“Kleurrijk, sprookjesachtig, quasi-luchtig, lief, schattig, maar tegelijkertijd tragisch, donker en luguber” is de omschrijving van Lotte’s kunst. De Rotterdamse kunstenaar is geïnspireerd door de Noordelijke landen en schrijvers als Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky en Roald Dahl.


[social_warfare]

Cosplay

Een comic con is niet compleet zonder Cosplay Contest. Hierbij zijn kaarten te winnen voor de Dutch Comic Con 2017 én een ticket voor twee personen naar de Madrid Comic Con. Daar kun je je outfit showen en neem je plaats in de jury van de Cosplay Contest.

Pretzl Cosplay

zal naast haar stand van haar cosplayshop ‘Pretzl’ tijdens de Dutch Xmas Con ook een workshop geven.
Workshops:
Worbla Crafting: Worbla, een basis-ingredient in de garderobe van iedere cosplayer. Wat is het en hoe kun je het toepassing in jouw volgende kostuum?
Costume Design: Wat wil je en waar begin je? Pretzl geeft je een kickstart costume play.

Ook zullen de diverse Nederlandse Cosplay Groups aanwezig zijn:

Ghostcorps: Ghostbusters Dutch Division

A Christmas Carol (in Prose, Being a Ghost Story of Christmas) kent iedereen wel, hierin krijgt Ebenezer Scrooge bezoek van drie kerstgeesten. De Nederlandse Ghostbusters Cosplaygroep zal tijdens de Dutch Xmas Con zorgen dat er geen kwade geesten rondlopen.

Krampus naar Nederland

Krampus is in de Alpen de metgezel van Sinterklaas, daar hebben ze dus geen last van de Zwarte Piet-discussie. De Alpen zijn overigens niet de enige regio met een ander hulpje voor Sinterklaas, maar dat is een ander verhaal. Krampus heeft ook in Amerika veel aandacht gekregen door de Kerstfilm van Michael Dougherty in 2015.
Wat is Krampus nu eigenlijk en kan hij een traditie worden in Nederland? Krampus naar Nederland kan je er alles over vertellen.

The Dutching Dead

The Walking Dead is een van ’s werelds populairste tv-series, gebaseerd op de gelijknamig comic van Robert Kirkman. The Dutching Dead is een Nederlandse cosplaygroep die helemaal op gaat in de zombie-apocalypse. Op de Dutch Xmas Con kun je op zaterdag ‘battle scars’ laten schminken.

Dutch Garrison – 501st Legion

De Nederlandse afdeling van de bad guys uit Star Wars mogen natuurlijk niet ontbreken. Want de Kerstmaand staat de komende jaren voor de meeste geeks in het teken van nieuwe Star Wars-films, zoals dit jaar Rogue One.

House of Wax – Whoville

Beleef How the Grinch Stole Christmas! tijdens de comic con, House of Wax bouwt het dorpje Whoville na. De Whos lopen over het plein en ook kun je op de foto met de Grinch! Merry Christmas!

Ugly X-Mas Sweater Contest

Okee, het is niet helemaal cosplay, maar voor de mensen die geen kostuum hebben is dit de oplossing: Trek zo’n lelijke, door je oma gebreide kersttrui aan! En hoe ze het gaan doen weet ik niet, maar er loopt een jury rond op het DXMC die de lelijkste truien een prijs geeft!


[social_warfare]

Dating

speed-dating-nl-dutch-comic-conWat? Dating op een comic con? Soms is het natuurlijk niet makkelijk om een gelijkwaardige geek te vinden. Zoals de Dutch Xmas Con schrijf op de aanmeldpagina: “Robin voor je Batman, de Superman voor je Lois Lane, of de Kirk voor je Enterprise tijdens Dutch X-Mas Con en breng samen de feestdagen door!”

En daarnaast geeft Frank Verberne, psycholoog en auteur van het boek ‘Van Gamer naar Player’, als The Love Doctor elke dag een workshop: “Ben jij de Single-player mode in je leven ook zo beu? Ben je toe aan het volgende level, en wil jij je leven in Two-player mode gaan leven, maar mis je de juiste skills om dat level te bereiken?”


[social_warfare]

Dealerroom

Geen comic con zonder veel te veel (kerst)cadeaus (voor jezelf) te kopen. De jaarbeurs staat 17 & 18 December dus vol met de leukste shops. Te veel om hier op te noemen, maar de Dutch Xmas Con heeft daarvoor een handig overzicht gemaakt op hun website: check het hier.


map-dutch-xmas-con
[social_warfare]

Entreetickets en openingstijden

De Dutch Xmas Con is zaterdag 17 december 2016 van 10:00 tot 18:00 open en zondag 18 december 2016 van 10:00 tot 17:00. Een ticket voor beide dagen kosten €27,50 en voor een enkele dag €17,50 in de voorverkoop via de website. Aan de deur betaal je 2,50 extra.

Blijf op de hoogte: